Sülearvuti hooldus – termopasta vahetus

Postitatud kategooriasse Arvuti hooldus

Arvutihooldus ei pea tingimata keeruline olema. Kui oled sülearvuti lahti kruvinud, eemaldanud tolmu ventilaatori ümbrusest, on veel üks samm, et arvutihooldus oleks täielik. Siin blogis näitame kuidas vahetada sülearvutil termopastat.

Näidismudeliks on HP Pavilion dv6000 seeria sülearvuti. Selle sülearvuti jahutusüsteemil oskavad ilma spetsialisti abita avada vähesed. Kuna selle mudeli jahutusradiaator katab tervelt kolme kiipi ning selle külge on paigaldatud ka termopadjad, sobib HP Pavilion dv6000 kõige universaalsemaks näidiseks.

Termopastat kasutatakse selleks, et hoida sülearvuti töötemperatuur madal. Termopastat leidub paljudel arvuti komponentidel. Regulaarselt tasub termopastat vahetada sülearvuti kiipidel, mida katab jahutusradiaator.  Osadel sülearvutitel on radiaatoriga kaetud vaid protsessor (CPU) ja videoprotsessor (GPU), mõnel mudelil ka lõunasild (ICH).

Termopasta vahetuseks vajad termopastat ja plastikust kaabitsat. Termopastat on võimalik osta hästi varustatud arvutipoodides. Plastikust kaabitsa saad endale lõigata näiteks mõnest vanast kliendikaardist.

Esmalt tuleb eemaldada vana termopasta nii jahutusradiaatorilt kui ka CPU, GPU ning osadel mudelitel ka ICH kiipidelt. Sellel HP Pavilion dv6000 sülearvutil on lõunasillal (ICH) kasutatud termopatja. See ei ole hea lahendus. Kui Raalimeistrite töökojas teostatakse arvutihooldus HP Pavilion dv6000 arvutitele, paigaldatakse lõunasilla termopadja asemele pronksplaat ja termopasta.  Miks? Sellele saad vastuse teisest blogist. Seetõttu eemaldatakse siin blogis termopasta kahelt kiibilt, ent paigaldatakse uus kolmele kiibile. HP Pavilion dv6000 seeria arvutite protsessorit (CPU) ja videokiipi (GPU) katva jahutusradiaatori osal näeb vana termopasta välja selline (ristiga märgitud kohal on lõunsilda kattev termopadi):

ICH-l (2) ei ole termopadja tõttu pastat kasutatud. GPU-l (1) ning CPU-l (3) näeb vana pasta välja selline:

Kui termopasta on pehme, siis eemalda see näiteks salvrätiga. Kui termopasta on nätske või suisa kõva, siis kasuta selleks plastikust kaabitsat. Kindlasti loobu videokiipe kraapimast metallist esemega (kruvikeeraja vms). Vastasel juhul võib arvutihooldus liigselt kulukaks minna. Kivistunud termopastat saab vajadusel lahustada termopasta lahustiga (saadaval hästi varustatud arvutipoodides).

Eemalda termopasta jahutusradiaatorilt nõnda:

Samamoodi eemalda vana termopasta ka kiibilt:

Kui vana kiht eemaldatud, saab paigaldada uue pasta. Sellel pildil paigaldatakse termopasta videoprotsessorile (GPU):

Et mitte pastaga üle pingutada, pane esmalt kiibi pea peale (must ruut kiibil) pigem väiksem kogus pastat. Seejärel aseta jahutusradiaator omale kohale ja suru näpuga õrnalt kiipide asukohtades. Seejärel eemalda jahutusventilaator ja kontrolli kas pasta hulk katab kenasti kiibi pea. Kui mitte, siis lisa natuke juurde. NB! Termopasta peab kindlasti katma terve videokiibi pea. Samas hoidu pastaga üle pingutamast. Ülejäänud kiibi osale pastat ei ole tarvis. Kui läks rohkem pastat kui vaja, eemalda ülejääk. Pilt pärast jahutussüsteemi eemaldamist näeb jahutusüsteemil välja selline:

Ning kiipidel selline:

Nagu näha, katab pasta kenasti kiibipea ning kiibi ülejäänud osa on kenasti puhas.

Osadel sülearvutitel on, nagu ka siinsel näidismudelil HP Pavilion dv6000, on lisaks termopastale jahutusradiaatoritele paigaldatud ka termopadjad. Termopadjad näevad välja sellised:

Kui leiad sellised termopadiad jahutusüsteemilt, siis katsu neid õrnalt sõrmega. Kui need on pehmed, siis on nad töökorras. Kui termopadjad on kivistunud, siis tasub kindlasti pöörduda spetsialistide poole. Kõva termopadi ei jahuta arvutit, vaid hoopis takistab jaheda õhu liikumist. Tarvis on paigaldada uued padjad.

Kruvi jahutusradiaator ja ventilaator arvutisse tagasi. Ühenda ventilaator kaabliga emaplaadi külge. Paigalda tagasi jahutusüsteemi kaitsev klapp ning naudi vaikset raali. Tolmust puhas ja hästi jahutatud arvuti kasutab jahutamiseks harvem ning ventilaator töötab oluliselt vaiksemalt. Ja ongi arvutihooldus lõplikult teostatud.

Kui arvutihooldus ei too naeru suule, siis teeb seda Raalimeistrid.ee