Sülearvuti hooldus

Postitatud kategooriasse Uncategorized

Arvuti hooldus blogi sissejuhatus

Siit seeriast leiad juhised kuidas teostada riistvaraline sülearvuti hooldus arvutitel, mida ei ole tarvis hoolduseks täielikult lahti monteerida.  Postitustes teostatakse sülearvuti hooldus arvutil Asus S97V. See sülearvuti hooldus juhend sobib ka teistele arvutitele mille jahutusüsteemile on kerge ligi pääseda.

Sülearvuti hoolduse juures on olulistemateks tegevusteks jahutusüsteemi tolmust puhastamine ja termopasta vahetamine. Neid sülearvuti hooldus tegevusi tasub keskmise kasutustihedusega arvutil teostada kord aastas.   Kui sülearvutil on võimas videokaart või kui arvutiga tegeletakse tolmuses keskkonnas, siis tasub sülearvuti hooldust viia läbi rohkem kui kord aastas. Arvutit tasub tihedamalt puhastada ka siis kui kodus on palju karvu ajavaid lemmiklooi.  LCD ja korpuse puhastamine on pigem ilu otstarbelised ning neid tasub teha nii sagedasti kui endale meeldib.

arvuti hooldus

Et teostada põhjalik arvuti hooldus on tarvis majapidamispaberit (või lappi), suruõhku, lcd puhastusvedelikku, ekraani puhastamise lappi, keskmise suurusega pintslit, pisikest kruvikeerajat, plastmassist kaabitsat ning termopastat.

Arvuti hooldustarvikud

Allolevas videos on näidatud enamus vaja minevatest arvuti hooldus tarvikutest:


Majapidamispaber. Täielik arvuti hooldus hõlmab endas termopasta eemaldamist kiipidelt ja radiaatorilt. Termopasta määrib. Seetõttu on majapidamispaber asjalik valik, sest selle saab hiljem muretult prügikasti visata.

Suruõhk. Vahel on tarvis arvuti hooldus raames eemaldada tolmu raskesti ligipääsevatest kohtadest. Näiteks jahutusradiaatori ribidest ja klaviatuurist. Surõhk puhub mugavalt tolmu välja ka kõige peenemast praost.

LCD puhastusvedelik. Hoidu arvuti ekraani puhastamast veega või mõne universaalse puhastusvahendiga. Et ekraani mitte ära rikkuda ning hoida vähemalt mõnda aega tolm sealt eemal, kasuta spetsiaalset puhastusvahendit LCD ekraanide jaoks.

Ekraani puhastamise lapp. Majapidamispaberit või mõnda muud köögitarvikut ei tasu ekraani puhastamiseks kasutada. Sageli on LCD puhastusvedelikuga lapp kaasas. Parima tulemuse saad mikrokiud-lappidega.

Keskmise suurusega pintsel. Seda on tarvis eeskätt jahutusradiaatori ribide puhastamiseks  kui ribidesse on kinni jäänud suured tolmutükid, mis suruõhuga välja ei taha tulla. Sobib kõige tavalisem sünteetiliste harjastega pintsel ehituspoest.

Pisike kruvikeeraja.  See on oluline arvuti hooldus tarvik. Enamasti sobib kõikideks toiminguteks ristpea suurus ph1 x 60. Osadel sülearvutitel võib aga ka tarvis olla teistlaadseid ja suurusega kruvikeerajaid. Tasub valida sobiv tööriist. Vale kruvikeerajaga võid kruvidel pead maha keerata, tänu millele on tulevikus neid raske kinni või lahti keerata.

Plastmassist kaabits.  Seda on arvuti hooldus tegevuste juures vaja siis kui on tarvis eemaldada termopastat kiipidelt või radiaatorilt. Enamasti on termopasta läinud kuumusega tihkeks või lausa kõvaks, mistõttu ei pruugi majapidamispaberist või lapist olla kasu.Plastmassist kaabitsaks võib olla ka mõni plastmassist kliendikaart.

Termopasta.  Aegunud termopasta võib põhjustada sülearvutile tõsiseid ülekuumenemisprobleeme, mis võib lõppeda emaplaadi riknemisega. Aegunud termopasta on kõva või lausa kivistunud. Selliste tundemärkidega termopasta tuleb kindlasti arvuti hooldus raames välja vahetada.

Aku eemaldamine

Enne kui läbi viia sülearvuti hooldus, tuleb eemalda arvuti vooluvõrgust. Samuti tuleb arvutist välja võtta aku. Kui sülearvuti hooldust teha pinge all oleva arvutiga, siis võib see tegevus muuta arvuti kasutuskõlbmatuks. Enamasti on aku eemaldamine lihtne. Paljudel sülearvutitel asub aku tagaosas ning see on kinnitatud kahe plastmassist aasaga. Üks aas on lukk ja teine kinniti. Esmalt tuleb eemalda lukk. Järgnevalt tuleb all hoida kinnitit ning samal ajal aku eemaldada.

Peale aku eemaldamist on sülearvuti hooldus ohutu nii sulle kui ka arvutile.

Lisaks. Osadel sülearvuti mudelitel võib aku asetseda ka näiteks külje peal või mujalgi. Mõnel sülearvutil on see sisse ehitatud. On sülearvuteid (näiteks Thinkpad ja Latitude mudelid), millel on lisaks põhiakule ka lisaaku, mis asub DVD pesas DVD seadme asemel. Et sülearvuti hooldus oleks ohutu, tuleb eemaldada nii põhi kui ka lisaaku.

Ventilaatori klapi eemaldamine

Enne sülearvuti avamist vaata üle oma riietus. Veendu, et sa ei kanna staatilist elektrit tekitavaid esemeid (näiteks villane kampsun vms). Parim riietus arvutite hooldus tegevusteks on näiteks lühikeste käistega T-särk. Kui soovid riske välistada, siis võid kanda ka  antistaatilist käevõru..  Samuti vaata, et sa ei teostaks arvutite hooldust vaibal või diivanil. Parimaks arvutite hooldus paigaks on tavaline laud.

Erinevate arvutite hooldus on erineva raskusastmega. Sülearvutite puhul jaguneb arvutite hooldus kas kergeks või raskeks. Arvutite hooldus on raske kui jahutusüsteemile ligipääsemiseks tuleb terve sülearvuti lahti monteerida. Arvutite hooldus on kerge  kui sülearvuti jahutusüsteemile saab hõlpsasti ligi, näiteks eemaldades põhja alt klapi. Sellist tüüpi arvutite hooldusest tulebki siin blogi seerias juttu.

Ehkki arvutite hooldus töökodades kategoriseeritakse sellist hooldust kergeks, võib see esmakordselt asjaga kokku puutuvale inimesele tunduda keeruline ja ohtlik. Kui jälgid siinseid õpetusi ning tegutsed rahulikult, on kõik ohutu ja lihtne.

Sülearvuti lahti monteerimisel on oluline jätta meelde kruvide asukoht. Et mälu ei petaks, võta tükk valget paberit. Kirjuta sinna peale eemaldatud detaili nimetus ning aseta sellele kruvid samas mustris nagu nad detailile olid kinnitatud. Allpool videos on jahutusüsteemi kaas kinnitatud vaid kolme samasuguse kruviga. Mõnel sülearvutil võib aga klapp olla kinnitatud 12 kruviga, millest 4-5 on erineva pikkusega. Siis tasub olla eriti hoolas. Vale pikkusega kruvi vales augus võib tekitada arvutil tehnilisi probleeme. Toimi täpselt nõnda nagu näidatakse allolevas videos. Nõnda väldid vigu.

Siin  videos tuleb kaas enne eemaldamist tõmmata enda poole. Osadel sülearvutitel saab aga kaane eemaldada kohe seda üles tõmmates. Enamasti tulevad klapid kergelt pealt. Pole vaja rebida klappi üleliigse jõuga. Muidu võid klappi vigastada. Kui klapp on eemaldatud, aseta klapp kõrvale ning hakka eemaldama järgmist detaili.

Jahutusüsteemi eemaldamine

Asume asja juurde. Selleks, et sülearvuti tolmust puhastus oleks efektiivne ning oleks võimalik sooritada termopasta vahetus, tuleb esmalt eemaldada jahutusüsteem. Sülearvuti jahutus koosneb jahutusradiaatorist ja ventilaatorist. Ventilaator suunab sülearvutist väljas oleva õhu jahutusradiaatorisse, mis omakorda suunab selle jahedama õhu kiipidele.

Esimesena tuleb eemaldada kruvid radiaatorilt. Selleks, et sülearvuti hooldus kulgeks muretult, tuleb kruvid radiaatorilt eemaldada õiges järjekorras.  Tavaliselt on jahutusradiaatori kruvide kõrval numbrid. Need on lahti kruvimise järjekorra numbrid.  Alustada tuleb kruvist number üks ja nõnda edasi. Allolevast videost näed kuidas numbrid radiaatoril asetsevad ning mis järjekorras tuleb nad lahti kruvida:

Mida vähem hiljem nuputada kus mingi kruvi käis, seda vähem võtab süleaarvuti hooldus aega. Radiaatori lahti kruvimisel toimi samamoodi nagu kaane eemaldamisel: võta tükk paberit ning aseta iga lahti kruvitud kruvi paberile samas mustris nagu nad asetsevad radiaatoril. Hiljem, kui arvuti puhastus ja termopasta vahetus, on sooritatud, tead kuhu auku mis kruvi kuulub.

Täpselt samamoodi tuleb kruvid eemaldada sülearvuti ventilaatorilt. Kruvides tasub olla ettevaatlik. Kiirustades võib kruvikeeraja kogemata libastuda ning tänu sellele võib ventilaatorile tekkida mõlk, või veel hullem – kruvikeeraja võib libastudes vigastada ventilaatori labasid. Kruvikeerajaga emaplaadi vigastamisest ärme parem räägi 🙂

Kui kõik kruvid on lahti kruvitud, saab detailid arvutist eemaldada. Esimesena eemalda ventilaatori toitekaabel emaplaadilt. Ole ettevaatlik ja ära kasuta üleliigset jõudu. Muidu võib sülearvarvuti hooldus kalliks maksma minna. Videos oleval sülearvutil piisab kaabli eemaldamiseks väikesest sikutusest. Osadel mudelitel võib kaabel  klambritega kinnitatud. Sellisel juhul tuleb klambrid avada ja alles siis kaabel pesast eemaldada. Klambreid eelmalda õrnalt plastmassist kaabitsaga.  Kui kaabel on lahti, eemalda ettevaatlikult ventilaator ja aseta kõrvale.

Viimaks saab eemaldada jahutusradiaatori. Tõsta radiaatori lahtist otsa veidi üles ning tõmba radiaatori ribid sülearvuti korpuse pesast välja. Jõudu rakendada ei ole tarvis. Vahel võib termopasta olla kiipide ja radiaatori vahel nii kivistunud, et radiaatori kättesaamisega võib esineda raskusi. Sellisel juhul on kõige ohutum külastada sülearvuti hooldus töökoda.

Ventilaatori tolmust puhastamine

Sülearvuti hooldus jätkub detailide tolmust puhastamisega. Alustame ventilaatori tolmust puhastamisest. Tolmust puhas ventilaator suudab töötada maksimaalse võimsusega tänu sellele saab arvuti kiibistik korralikult jahutatud.

ülearvuti ventilaatori tolmust puhastus vii läbi suruõhuga. Et sinu tuba ei kattuks ventilaatorist välja paiskuva tolmuga, teosta toiming prügikasti kohal. Nõnda saab ventilaatorist välja lenduva prügi suunata õigesse kohta. Susista suruõhku ventilaatori labadele siit- ja seatpoolt kuni suurem tolm on kadunud. Kui labadele jääb väikene õrn kiht tolmu, siis pole sellest lugu. Vedelikuga ventilaatorit tolmust puhastada ei tasu. Samuti tasub vältida ventilaatori labade puudutamist käte või mõne muu esemega.

Vahel on ventilaatorisse kogunenud üsna suured tolmurullid. Need tuleb ettevaatlikult näpuga eemaldada. Väldi kokku puutumist ventilaatori labadega. Sageli on suured tolmurullid juba ventilaatorit veidi vigastanud. Kas see on nii või mitte, seda saad hiljem teada kui sooritad arvutile koormustesti.

Jahutusradiaatori puhastamine

Järgmine sülearvuti hooldus samm on jahutusradiaatori puhastamine tolmust ja termopastast. Esmalt  eemaldada jahutusradiaatorilt termopasta. Selleks sobib hästi  plastmassist kaabits. Näiteks vana kliendikaart. Pehme ja keskmise kõvadusega termopasta eemaldub hõlpsasti. Vahel võib termopasta olla täielikult kivistunud. Sellisel juhul usaldada sülearvuti hooldus  professionaalidele. Tõenäoliselt on pasta kivistunud ka kiipidel. Sellise pasta eemaldamine kiipidelt vajab kogenud ja teadlikku kätt. Vastasel juhul võib sülearvuti hooldus tuua kaasa kulukaid tagajärgi. Kui termopasta on kaabitsaga lahti lükatud, saab viimistluse teha majapidamispaberi või lapiga.
http://www.youtube.com/watch?v=-WvqhOCWYzE&feature=related

Järgmisena puhasta jahutusradiaatori ribid. Just sealt pääseb jahe õhk sülearvutist välja. Üks levinumaid põhjusi miks sülearvutitel videokiip või muu detail üle kuumeneb on just tolmuga ummistunud jahutusribid. Osadel juhtudel on ribide ette moodustunud paks vildi taoline riba. Kui jahe õhk ei pääse ribidest läbi, siis keerutab sülearvuti ventilaator mööda radiaatorit ringi kuuma õhku ning korralikku jahutust arvuti ei saal. Korralik ribide puhastamine on oluline sülearvuti hooldus tegevus. Pintsli harjastega pääseb kenasti ribide vahele ning kogu suurema tolmu saab nendega eemaldada.

Väikseid kübemeid on pintsliga eemaldada keeruline. Seetõttu tee lõppviimistlus suruõhuga. Lase paar surakat ribide vahele ning ribid saavad ideaalselt puhtaks.

Nüüd kui sülearvuti radiaatori ja ventilaator on puhastatud, tuleb vanast termopastast puhastada ka need mida jahutatakse: kiibid. Sülearvuti hooldus läheb aina vastutusrikkamaks.

Termopasta eemaldamine

Kõva või lausa kivistud termopasta eemaldus kiipidelt on vastutusrikas arvutihooldus tegevus. Kiipe, mida katab jahutusradiaator, on erinevatel sülearvutitel erinev hulk. Vähevõimekatel sülearvutitel on termopasta ja jahutusradiaatoriga kaetud vaid protsessor (CPU), natuke võimsamatel on lisaks protsessorile kaetud ka lõunasild (ICH). Võimsatel sülearvutitel on kaetud CPU ja video protsessor (GPU) ning osadel ka kõik kolm: CPU, ICH ja GPU. Allpool olevas videos ongi kaetud kõik kolm kiipi. Videos olev sülearvuti on võimas ning nendel sülearvutitel esineb kõige sagedamini üle kuumenemise probleeme. Just regulaarne arvutihooldus tagab võimsatel sülearvutitele pika eluea.

Et see arvutihooldus tegevus läbi viia, vajad majapidamispaberit või väikest kaltsu.  Kui pasta on kõva, siis on vaja ka plastmassist kaabitsat. NB! Metallist esemetega ära kiipe kraabi. Kui termopasta on täiesti ära kivistunud ning ei tule plastmassist kaabitsaga lahti, siis vii kindlasti arvuti töökotta, et arvutihooldus ei tooks kaasa kubri tagajärgi.

Lapi paber või kalts mugavalt kokku, et tekiks tugev ja stabiilne tööriist. Eemalda pasta tasapisi lapi puhaste külgedega.  Kui kõik küljed on termopastat täis, võta uus lapp.  Kõvemad kohad eemalda õrnalt küüne või plastmassist kaabitsaga. Väldi liigset jõudu. Kui kiibil on termopadi, siis katsu kas see on pehme. Kui termopadi on pehme, siis jäta ta pigem kiibile.

Termopasta on küll parem kui termopadi, kuid termopadi on kõrgem. Sellepärast kasutatakse osadel kiipidel termopatja. Osadel juhtudel on vahe väike ning termopadja saab asendada näiteks piisava hulga keraamik termopastaga. Teistel juhtudel saab termopadja asendada näiteks termopastaga kaetud vaskplaadiga, mis tagab äärmiselt hea jahutuse. Kuid see on juba arvutihooldus edasijõudnutele ning neid tasub rakendada vaid tõsiste ülekuumemisprobleemidega mudelitel. Kui probleeme ei ole, siis jäta kõik nii nagu tehas on teinud. Vale arvutihooldus võib sinu arvutile teha palju halba. Kui termopadi on kõva, siis küsi termopatja arvuti töökodadest või osta näiteks ebayst.

Termopasta paigaldamine kiipidele

Kui kiibid on kenasti puhtad, siis jätkub arvutihooldus uue termopasta paigaldamisega kiipidele.

Kui kiibid on puhastatud, saab paigaldada kiipidele termopasta. Seda saab hankida kõikidest hästi varustatud arvutikauplustest. Allpool olevas videos kasutatakse keraamik tüüpi termopastat. Termopastasid on nelja tüüpi. Eristatakse keraamik-, süsinik-, vedelmetall- ja metall baasil koostatud termopastat.  Populaarsemad on metall- ja keraamik baasil tehtud termopastad. Mõlemad on sobilikud. Erinevaid kaubamärke ja nende tooteid on sadu. Kui soovid termopasta temaatikaga tutvuda sügavuti, siis loe seda blogi ” 80-way Thermal Interface Material Performance Test”.

Videos kasutatakse suurt termopasta tuubi. Sellist kogust on vaid arvutite hooldus töökodades tarvis. Kui puudub plaan hakata arvutite hooldus teenust pakkuma professionaalsel tasemel, siis piisab tillukesest tuubikesest.

Termopasta on jahe pasta, mis ühendab jahutusradiaatori ja kiibi pea. Termopasta suunab jaheda õhu täpselt sinna kuhu tarvis. Kui termopasta on olnud töös aasta või paar, hakkab pasta muutuma kõvemaks ning tema jahedust suunav toime nõrgeneb. Just seetõttu tuleb arvutite hooldus toimingu ajal kord aastas uuendada ka termopasta. Sageli arvatakse, et arvutite hooldus kujutab endast vaid tolmu eemaldamist. See ei ole tõsi.

Uus termopasta paigalda kiibi või kiipide keskel asuva  läikiva nelinurga keskele. Miks keskele?  Hiljem kui asetad tagasi jahutusradiaatori, surub jahutusradiaator pasta ühtlaselt mööda kiibi pead laiali.  On oluline, et kogus oleks küllaldane katmaks tervet nelinurka. Samas väldi termopastaga liialdamist. Ei ole küll kirjutatud reeglit kui palju tuleb koguseliselt termopastat paigaldada, kuid lihtne kirjutamata reegel on järgmine: termopasta peab katma kiibi pea täies ulatuses, kuid mitte kiibi alumist, rohelist osa.  Sageli pingutatakse esmakordsel arvutite hooldus protseduuril termopastaga üle. Kui termopastat rohkem panna, siis ega see asja paremaks ei tee, küll on aga termopastaga pläkerdatud sülearvuti emaplaat ja korpus hiljem kole vaadata.

Paigalda termopasta kõikidele jahutusradiaatori all olevatele kiipidele, välja arvatud sinna kuhu oled jätnud termopadja. Enne pasta paigaldamist proovi pasta paigaldamist näiteks kaltsu peal. Nii saad tunde kätte, kui palju pastat teatud surve peale tuubist välja tuleb.

Ära muretse esialgu selle pärast kas pastat sai liiga palju või vähe. Hiljem saad seda kontrollida ning vajadusel lisada või eemaldada.  Et õigest kogusest ülevaadet saada, vaata allolevaid videosid kus on näidatud lähivõttes termopasta paigaldamist CPU-le, ICH-le ja GPU-le arvutite hooldus spetsialisti poolt.


Jahutusüsteemi tagasi monteerimine

Arvuti hooldus jätkub radiaatori paigaldamisega. Selleks, et kontrollida kas termopastat sai paigaldatud õiges koguses, tee jahutusradiaatoriga väike test.

Võta tolmust ja pastast puhastatud radiaator ning paigalda see omale kohale. Esmalt aseta radiaatori ribid tagasi oma pessa ning siis langeta ülejäänud osa kiibistikule. Suru õrnalt näpuga radiaatorit kiipide kohal allapoole. Peale seda eemalda radiaator taas. Radiaatorit eemaldades tõsta esmalt radiaator  kiipidelt üles ja alles siis eemalda ribid pesast. Kontrolli, et pasta kataks kiibid ühtlaselt. Mõne termopasta puhul võib pasta jaotuda nõnda, et pasta on osaliselt kiibil ja osaliselt radiaatoril. Sellisel juhul kontrolli kas muster kiibil ja radiaatoril on jaotunud nii, et seal kus pole kiibil pastat on seda radiaatoril. Kui näed, et kõik kohad on kenasti kaetud, siis on kõik korras. Kui kuskilt on pastat puudu, siis lisa sinna natukene juurde. Väldi liigseid termopasta koguseid. Kui pastat lähebki kiibi rohelisele osale, siis eemalda see lapiga.

Paras termopasta kogus näitab arvuti hooldus toimingu kvaliteeti. Liigne termopasta kogus ja muidu pläkerdamine viitab sellele, et arvuti hooldus tase on nõrk. Kui termopastaga on kõik okei, siis järgmiseks arvuti hooldus tegevuseks on ventilaatori tagasi paigaldamine.

rvutihooldus jätkub jahutusventilaatori tagasi paigaldamisega. Selle tegevuse juures on kõige tähtsam jälgida, et ventilaatori kaabel oleks kinnitatud emaplaadil olevasse toitepessa ja et kaabel liiguks selle pesani sama rada mööda nagu varem. Enamasti tuleb ventilaatori kaabel pistikusse ühendamiseks viia radiaatori alt läbi nagu allpool olevas videoski. Olemas on ka teistsuguseid jahutusüsteeme. Jälgi, et kaabel jõuaks pistikuni täpselt sama teed nagu varem. Kui kaabel jooksis varem radiaatori alt läbi, siis ei tohi seda paigaldada üle radiaatori isegi siis kui kaabli pikkus seda võimaldaks. Arvuti tuleb arvutihooldus tegevuste järel monteerida kokku täpselt selliselt nagu ta oli varem. Alternatiivide proovimine võib osutuda kulukaks. Kui ventilaator on õiges kohas ja kaabel paigas, siis kinnita kruvid. Paigalda kruvid täpselt samadesse aukudesse kus nad olid varem. Valgele paberile paigaldatud kruvidemuster teeb selle tegevuse lihtsaks.

Ventilaatori tagasi paigaldamise juures on oluliseks tegevuseks kaabli kinnitamine pistikupessa. Ventilaatori toitekaablit on unustanud emaplaadile kinnitada ka need arvutihooldus spetsialistid, kes tegelevad selliste toimingutega igapäevaselt. See viga on arvutihooldus professionaalile lubamatu. Kui kaabel ei ole emaplaadile kinnitatud, siis ei saa ventilaator voolu ning ei käivitu. Kui ventilaator ei käivitu, siis ei saa sülearvuti jahutust. Kui see tegevus jääb tegemata, siis pole teistest arvutihooldus tegevustest tolku. Suure tõenäosusega saab liigse kuumuse tõttu kahjustada mõni kiip ning selle parandus on kallis. NB! Kui oled lasknud arvutit puhastada mõnes arvutihooldus töökojas, siis alati kontrolli kas peale hooldust ventilaator käivitub. Kui kuuled jahutusavast mühinat ja kerget tuult, siis ventilaator töötab. Kui on aga täielik vaikus, siis lülita koheselt sülearvuti välja ning pöördu töökotta tagasi.

Ole ventilaatori toitekaabli emaplaadile ühendamisega ettevaatlik. Raalimeistrite töökojas on olnud juhuseid, kus klient on soovinud ise paigaldada jahutusventilaatorit ning kogemata rikkunud tegevusega ventilaatori toitepesa. Vahel on selline viga parandatav, ent kulu on märkimisväärne. Kui toimida teadlikult ja rahulikult, siis midagi viltu minna ei saa. Aseta kaabli otsik pistikusse ning suru see õrnalt pessa. Vajadusel aita pisut kas küüne või plastmassist kaabitsaga. Jõudu rakendada ei ole tarvis.

Kui ventilaator on kenasti kinni kruvitud ja ventilaatori toitekaabel kinnitatud emaplaadile, saab hakata kinni kruvima sülearvuti jahutusradiaatorit.

Peamine viga, mis arvutite hooldus toimingutel tehakse, on radiaatorite kruvide suvalises järjekorras kruvimine.  Valesti kruvitud kruvid võivad panna radiaatori pingesse, mis võib kiipi või kiipe liigselt muljuda. Enamasti seda ei juhtu, kuid arvutite hooldus tegevustel tasub vältida väiksemaidki riske. Kui keerasid kruvisid  lahti järjekorras 1,2,3 jne, siis kruvisid keera kinni vastupidises järjekorras –  9,8,7 jne. Tänu paberile asetatud kruvidele, leiad kruvidele hõlpsasti õige koha.

Keera radiaatori kruvid kinni mõõduka tugevusega. Liigne jõud ei ole arvutite hooldus tegevustel tarvilik. Kui radiaatori on kinni kruvitud, saab paigaldada tagasi jahutusüsteemi kaane. Peale seda ongi keerulisemad arvutite hooldus protseduurid tehtud. Saab hakata teostama lihtsamaid ja vähem vastutusrikkaid arvutite hooldus toiminguid.

Jahutusüsteemi hoolduse viimaseks etapiks jääb kaane tagasi paigaldamine. Enne kaane kinni kruvimist on mõistlik tolmust puhastada ka kaas. See arvutihooldus osa on lihtne. Kuna kaanel võib olla tolm kogunenud erinevatesse vahedesse ja soontesse, siis lükka need enne pintsliga lahti.

Mikrokiud lapiga saab hõlpsasti lahti hõõrutud tolmuosakesed kaanelt kokku koguda. Kaane all võib olla plastmassist aasasid. Proovi puhastada nii, et lapp nendesse kinni ei jääks. Muidu saab rikutud lapp või veelgi hullem -murdub mõni kinnitusaas.

 

Enne kaane lahti kruvimist teosta emaplaadile lõppviimistlus suruõhuga. Reeglina sinna tolm eriti ei satu, ent  abiks ikka. Nii saab arvutihooldus põhjalik.

 

Aseta jahutuse kaas tagasi oma soontesse ning lükka õigesse kohta. Nopi ükshaaval paberilt viimased kruvid ja kruvi need õigetesse aukudesse. Ja ongi riistvaraline arvutihooldus tehtud.

Koormustesti läbi viimine

Järgmiseks kontrolli kas arvutihooldus tegevustest oli ka kasu. Selleks soorita arvutile koormustest ja mõõda kiipide temperatuure.

Kui arvutihooldus tehtud, saab vaadata, kas tegevusest ka kasu oli.  Selleks tuleb sooritada arvutihooldus järgne koormustest. Enamasti keskenduvad koormustestid kas CPU või GPU koormamisele. Peale arvutihooldus tegevusi ei ole otseselt tarvis nii CPU kui ka GPU testi korraga teha. Piisab ühest. Eesmärk on, et arvuti käivitaks ventilaatori maksimaalsetel pööretel. Siis selgub kas ventilaator on korras. Ventilaatoritel on mitu võimsusastet, mida emaplaat vastavalt vajadusele sisse lülitab. Väiksemal koormusel pöörleb ventilaator aeglasemalt, suurel koormusel kiiremini. Sageli võivad ventilaatori vead tulla välja alles kiiretel pööretel. Näiteks hakkab ventilaator kiiretel pööretel tegema koledat häält. Või ei lülitugi ventilaatori võimsam aste sisse. Mõlemal juhul lähevad arvuti temperatuurid liiga üles.

Populaarseim CPU koormustest on Heavyload ning GPU test 3D Mark. Mõlemad leiab hõlpsasti üles Google otsingumootori abil. Heavyload on vabavaraline, kuid 3D Mark tasuline. Siiski on 3D Mark-il olemas demo versioon, millest arvutihooldus järgseks testiks täiesti piisab. Arvuti detailide temperatuure aitab mõõta programm HW Monitor.

Lae soovitud programmid alla. Käivita esmalt HW monitor ning siis Heavyload või 3D Mark. Käivita koormustest ning kliki seejärel HV monitori programmile. Nõnda saad koormustesti ajal jälgida temperatuure.

Ülalolevas videos sooritati CPU koormustest lauaarvutile, tänu sellele on temperatuurid päris madalad. Sülearvutitel on temperatuurid reeglina kõrgemad. Rusikareegel mida jälgida on see, et temperatuurid ei tohi tõusta üle 80 kraadi. Võimsamatel sülearvutitel võib ka kuni 90 kraadi GPU-l okei olla, ent kui sülearvuti on ideaalses korras, siis 90-ni küündivad temperatuurid harva. Kui temperatuurid on liiga kõrged, siis võib olla sooritatud arvutihooldus käigus viga või on arvutil sügavamad probleemid. Sel juhul on mõistlik pöörduda arvutiparandus töökotta abi saamiseks.

Ekraani, korpuse ja klaviatuuri puhastamine

Kui aga temperatuurid on korras, siis võib võtta ette arvutihooldus lõpp viimistluse. Ehk siis puhastada ekraan, korpus ja klaviatuur.

Kui tõsised ja vastutusrikkad arvuti hooldus protseduurid on sooritatud, siis saab võtta ette kosmeetilisemad tegevused. Kosmeetilised arvuti hooldus protseduurid on väliste detalilide puhastamine. Arvuti LCD on sageli kaetud näpujälgede, tolmu ja muuga.  Selleks, et näha LCD ekraanil pilti maksimaalselt selgelt, tuleb ekraani regulaarselt puhastada spetsiaalsete vahenditega. Vahendid LCD puhastuseks leiad igast hästivarustatud arvutikauplusest või supermarketist. Kasuta kindlasti ainult LCD ekraanide puhastamiseks mõeldud vahendeid. Tasub osta arvuti LCD hooldus vahend, millel on ka puhastulapp kaasas. Parim arvuti hooldus lapp on mikrokiudlapp.  Aknapesuvedelikud ja tavalised nõudepesu lapid ei ole ekraani puhastamiseks kindlasti õige valik.

LCD puhastusvedelikku võib pihustada otse LCD-le või lapile. Kõige ohutum viis on pihustada vahendit lapile. Kui pihustada kogemata ekraanile liiga palju vahendit, siis võib alla nirisev vedelik valguda näiteks sülearvuti tagatausta valguse inverterile või mujalegi. Hõõru sirgete tõmmetega puhastusvedelik mööda ekraani laiali. Kust on tugevamalt must, sealt hõõru õrnalt veidi rohkem. Kui mustus ei taha maha tulla, siis pihusta mustuse peale veidi vahendit ning lase sellel paar minutit seal seista, et mustus ekraanilt lahti imbuks. Mingil juhul ära kasuta LCD ekraani puhastamisel jõudu ning suurema mustuse kraapimiseks küüsi. Kriimustusi ekraanilt maha enam ei saa. Pärast kui vahendiga on mustus lahti hõõrutud, viimistle ekraan puhta ja kuiva lapiga.

Kui ekraan on puhas, saab sooritada järgmised kosmeetilised arvuti hooldus tegevused.

Veel mõned näpunäited arvutite hooldus iluprotseduurideks. Lisaks LCD ekraanile saab puhastada põhjakorpuse põhja, LCD ekraani tagumist osa, klaviatuuri ja selle ümbrust.

Põhjakorpuse puhastamisel tasub olla tähelepanelik, et puhastusvedelikku ei pihustataks akuklemmidele ega õhutusavadesse.  Enne arvutite hooldus tegevusi kindlasti eemaldada aku. Kõige ohutum on pihustada puhastusvedelikku lapile ning siis lihtsalt lapiga eemaldada põhjakorpuselt kõik ebavajalik.

LCD ekraani tagakorpust saab puhastada samal viisil. See arvutite hooldus tegevus on ohutum, sest puuduvad igasugused õhuavad ja muu. Siiski ei tasu puhastusvedelikuga liialdada.

Kõige kergem on klaviatuuri puhastada suruõhuga. Kogu prügi ei pruugi suruõhk välja puhuda. Aga kui prügi ei häiri klahvide tööd, siis las see jääb pigem sinna. Kruvikeeraja või mõne muu esemega klaviatuuri all urgitsedes võib kogemata vigastada mõnda klaviatuuriklahvi. Tulemuseks on inetu klahviauguga klaviatuur nagu videos.

Samuti ei tasu liiga intensiivselt lapiga klaviatuuri hõõruda. Klahvid haakuvad hõlpsasti lapi külge ning murduvad oma pesadest lahti. Arvutite hooldus eesmärk on teha arvuteid paremaks, mitte halvemaks. Lapiga tasub puhastada klaviatuuri ümbrust. Kui mõni klaviatuuri klahv on pealt tõesti must, siis võib seda küll lapiga puhastada, ent ettevaatlikult ja üks klahv korraga.

 Arvuti hooldus blogi väljajuhatus

Selle viimase postitusega ongi põhilised riistvaralised arvutite hooldus nipid teada. Loodan, et nendest oli abi. Aitäh lugemise eest. Peagi kirjutan kuidas viia läbi tarkvaraline arvutite hooldus.

Kas postitus meeldis? Kui jah, siis palun anna mulle Facebooki “like” või Google “+1″. Aitäh!