Arvuti parandus. Kuidas käib sülearvuti ekraani vahetus?

Postitatud kategooriasse LCD ekraan, Sülearvuti parandus

Arvuti parandus blogi alustuseks

Sülearvuti ekraani vahetus on mõõduka raskusastmega arvuti parandus toiming. Osadel sülearvutite puhul võib olla vahetus harrastajale liiga keeruline või aeganõudev. Sülearvuti ekraan läheb enamasti katki põrutuse või maha kukkumise tagajärjel. Ka niiskus võib luua häirivaid defekte. Lisaks põlevad läbi taustavalgus lambid. CCFL LCD ekraanide puhul piisab taustavalgus lambi välja vahetamisest. LED ekraanide korral nõuab arvuti parandus terve ekraani välja vahetamist. Taustavalguse probleemide korral tasub lugeda Raaliblogist vastavat blogipostitust.  Mõralist sülearvuti LCD ekraani parandada ei ole võimalik. Kui mõra ei häiri, siis pole tarvis arvuti parandus toimingut teostada. Muudel juhtudel aga küll. Põrutada saanud sülearvutil võib lisaks LCD ekraanile olla veel midagi katki. Et selles veenduda, tasub viia sülearvuti igaks petteks töökotta ülevaatusele. Raalimeistrites on vea tuvastamine tasuta. Raalimeistritest saab koheselt osta ka oma arvutile soodsa ja kvaliteetse sülearvuti LCD ekraani.  Nagu näha on valida üle saja erineva sülearvuti ekraani vahel. Uuri internetist või küsi nõu arvuti parandus töökojast, milline ekraan just sinu arvutile sobib. Seal samas võib lasta ekraan välja vahetada professionaalidel, ent kui on huvi seda arvuti parandus toimingut läbi viia, siis on abiks allolevad tekstid ja videod.

Ekraani esikorpuse eemaldamine

Kui uus sülearvuti ekraan on käes, siis saab katkise ekraani uue vastu välja vahetada. Esmalt tuleb eemaldada vana ekraan arvutilt. Enamikel sülearvutitel on ekraani plastmass äärtes väikesed kumminupud või kleepsud. Need tuleb eemaldada, siis saab ligi ekraani esikorpust kinni hoidvatele kruvidele. On olemas ekraane kus kruvid täielikult puuduvad. Näiteks enamikel Apple sülearvutitel puuduvad kruvid. Kinnitatud on ainult klambritega. Viimastel aastatel on levinud ka kinni liimitud esikorpustega ekraanid. Keerulisemad arvuti parandus tööd tasub jätta professionaalidele. Nii hoiab kokku aega ja raha.

Eemalda kumminipud mingi terava plastmassist esemega. Nii ei kriimusta sa esikorpust ning ei muuda arvuti väljanägemist inetuks. Vaata allolevast videost kuidas kumminuppe eemaldatakse:

Kruvide katted võivad olla erinevad. Sellisel juhul jäta meelde kus mingi kate käis. Lihtsaim viis selleks on asetada need katted valgele paberile täpselt samas mustris nagu nad olid arvutil. Sama võib teha ka kruvidega. Erinevad kruvid on erineva pikkusega.

Kui kruvide katted on eemaldatus, saab arvuti parandus jätkuda. Vaata mis otsikutega kruvid on. Kas nad on ristpea, tähikud vms otsikutega. Leia sobiv kruvikeeraja ning kruvi kruvid lahti. Vaata videot:

Kui kruvid on eemaldatud, hakkab sülearvuti lcd ekraani vahetuse üks keerulisemaid osasid. Ekraani esikorpus tuleb eemaldada klambritest. Probleem on selles, et need klambrid on õrnad ja võivad kergesti murduda. Murdunud klambritega esikoprust korralikult tagasi panna ei saa. Isegi kui murdub vaid üks-kaks klambrit on tulemuseks lahti olev nurk või koledalt suured vahed ekraani esi- ja tagakorpuse vahel.

Et võimalikult ohtult eemaldada sülearvuti lcd ekraani esikorpust, tuleb seda teha mõne õhukese, kuid tugeva plastmassist tööriistaga. Allpool videos teeb arvuti parandus professionaal seda täpselt selleks mõeldud vahendiga. Kui sellist vahendit ei juhtu olema, võib proovida tegevust sooritada näiteks plastmassist kliendikaardi või muu sellisega. Klambrite avamist tasub alustada ekraani ülemisest osast. Vaata videot:

Klambreid avades võivad võivad käia päris heledad plaksud. Neist ei tasu häirida lasta. Klambrit murdev helin on pigem ragisev ja madalam. Kui plastmassist tööriist õigesse kohta vahele saada, siis tulevad klambrid riburada kergesti lahti. Vahel tuleb kasutada pisikest jõudu, ent seda tuleb kasutada tundega. Mitte robustselt rebida. Järgnevalt tuleb klambrid avada vasakult ja paremalt küljelt:

Kui küljed on edukalt lahti on edasised arvuti parandus tegevused juba kergemat laad. Sülearvuti ekraani esikorpus on nüüd kinni vaid inverteri juurest. Sinna saab hõlpsasti plastmassist tööriista vahele ning esikorpus tulebki kenasti ära. Vaata videot:

Allolevas videos näitab arvuti parandus spetsialist neid õrnu väikesi klambreid. Nagu näha on neid päris palju. Kui mõni klamber murdub, siis on ainsaks lahenduseks kas uue esikorpuse ostmine või eluaegselt kinni liimimine. Viimast lahendust ei soovita arvuti parandus raames kindlasti kasutada. Kui, siis vaid viimase väljapääsuna.

 

LCD Ekraani tagakorpuse eemaldamine

Järgnevalt tuleb eemaldada sülearvuti lcd ekraani tagakorpus. Videos oleval mudelil on tagakorpus kinnitatud veel kahe kruviga, mis lisaks hoiab kinni ka taustavalguse inverterit. Osadel mudelitel võib olla rohkem kruvisid mida lahti keerata. Kui tagakorpus ei taha kergesti maha tulla, siis kontrolli põhjalikult üle. Ehk on kuskil veel mõnu kruvi lahti keerata. Vägivaldselt rebida ei tasu. Arvuti parandus nõuab rahu ja tähelepanelikkust.

 

LCD ekraani mahakruvimine hingedelt

Kui sülearvuti lcd tagakorpus on eemaldatud on järgmiseks arvuti parandus sammuks lcd ekraani lahti kruvimine ekraanihingedelt. Mugav viis selleks on keerata sülearvuti kas enda poole või lausa külili. Ekraani võib olla hingede külge kruvitud küllaltki jõuliselt. Tasub olla ettevaatlik, et mitte kruvidel päid maha keerata. Seda aitab vältida maksimaalselt õige kruvikeeraja. Liiga väike või liiga suur kruvikeeraja suurendab tõenäosust, et kruvidel eemalduvad pead.

LCD ekraani välja vahetamine

Kui sülearvuti lcd ekraan on ekraani hingedelt lahti kruvitud, tuleb ekraanilt eemaldada LCD ja inverteri kaabel. Vanema tehnoloogiaga CCFL ekraanidel (nagu allolevas videos) tuleb eemaldada inverteri kaabel inverteri küljest ja ekraani LCD kaabel LCD ekraani küljest. Osadel CCFL ekraanidel on topelt taustavalgustus, sellisel juhul ühendub inverterisse kaks inverteri kaablit. LED ekraanidel on reeglina vaid üks kaabel ekraani küljes (või üks kaabel kahe otsikuga).

Esmalt eemalda ettevaatlikult kaablid inverteri küljest. Peale seda ühenda ekraanilt lahti LCD kaabel. Esmalt eemalda LCD kaabli peale pandud kleebised. Siis lükka kaabli pistikut ettevaatlikult allapoole kuni ta pesast välja tuleb. Kui sülearvuti LCD ekraan ei ole enam ühegi kruvi ja kaabliga ühendatud, saab ekraani tõsta eemale.

LCD ekraani tagasi paigaldamine

Ekraani eemaldusega on arvuti parandus jõudnud omadega poole peale. Järgnevalt tuleb võtta uus sülearvuti LCD ekraan ning ühendada LCD kaabel pistikusse. NB! Uuel sülearvuti ekraanil on reeglina peal kaitsekile. Ära kaitsekile eemalda. Kui siis ainult siis kui kile jääb kruvimisel või paigaldamisel ette. Ka siis tasub eemaldada kaitsekile vaid vajalikult määral. Nii hoidud ekraani töö käigus kriimustamast. Paigaldada vajalikesse kohtadesse kaablit kinni hoidvad teibid (et kaabel püsiks kindlalt pesas) ning ühendada LCD taustavalgustuse kaabel inverterisse.

Enne ekraani lõplikku kinnitamist sülearvutile võib sülearvuti käivitada, et testida kas pilt on kenasti ees ja korras. Kui kõik on korras, võib ekraani korralikult kinni kruvida. Esmalt tuleb kinnitada ekraan hingedele. Selleks tuleb ettevaatlikult asetada uus ekraan hingede vahele. Esmalt tuleb kinni kruvida üks pool ja siis teine.

Kui mõlemad pooled on kinni kruvitud võib sülearvuti julgelt tõsta püstisesse asendisse. Enam sülearvuti ekraan kuhugi ära ei kuku. Väga jõuliselt ja äkiliselt ekraani veel liigutada ei maksa. Selleks, et paigaldada tagasi sülearvuti tagumine korpus, tuleb külgedelt kinni hoides aeglaselt liigutada sülearvuti ekraan sellisesse asendisse, et tagakoprust saaks paigutada hõlpsasti oma kohale. Kui korpus on paigas, tuleb esimese kruvi keeramisel korpust ühe käega kinni hoida ja teise käega keerata kruvi kinni. Kuna korpus on kerge, siis hoiab esimene kruvi kenasti korpust kinni. Nüüd polegi muud kui keerata kinni kõik kruvid. Tasub jälgida, et kruvidega täidetaks vaid need augud, mis jäävad esikorpuse alla. Kui on meelest läinud mis kruvi augud on mõeldud esikorpuse kinnitamiseks, tasub paigaldada esikorpus korraks peale ning jätta meelde esikorpusele kuuluvad kruviaugud.

Enne esikorpuse kruvimist tuleb esikorpus ja tagakorpus omavahel ühendada klambritega. Selleks paigutaesikorpus täpselt tagakorpuse peale ning õrnalt muljudes lükka esikorpus tagakorpuse külge klambritega kinni. Ühtegi kohta ei tohi jääda ülespoole kummi. Kui mõni koht ei lähe kinni, siis on suure tõenäosusega mõni klamber murdunud või valesse asendisse muljutud. Proovi klambreid õigesse asendisse painutada. Murdunud klambrite korral tuleb osta uus esikorpus. Teine variant on esi- ja tagakorpus omavahel kokku liimida, ent seda tegevust tasub teha vaid viimasel võimalusel.

Kui esikorpus on kenasti tagakorpuse külge kinnitatud, siis tuleb kruvida tagasi kõik järelejäänud kruvid ning peita kruvid katetega. Kui mõni kate korralikult kinni ei jää, siis tasub värskendada katte tagust liimi pisikese hulga kummiliimiga.

Kui uus ekraan paigaldatud, eemalda kaitsekile ja naudi ilusat uut ekraani. Kindlasti hoolda ja puhasta oma uut ekraani regulaarselt. Õpetused selleks leiad siit. Huvi korral loe ka teisi Raalimeistrite arvuti parandus blogisid. 

Arvuti parandus blogi lõpetuseks

Sellised on enamus võtteid millega saab välja selgitada kas ja miks arvuti ekraanil ei põle taustavalgus. Osadel juhtudel on võimalik arvutiparandus läbi viia juba vea tuvastamise käigus, teistel juhtudel võib viga olla veidi keerulisem. Kui sellest blogist oli sulle abi, siis anna sellele postitusele Google +1 või räägi sellest Facebookis. Nii aitad teistelgi hea arvutiparandus infoni jõuda.

arvuti parandus