Sülearvuti hooldus (5) – jahutuse eemaldamine

Postitatud kategooriasse Arvuti hooldus

← Vaata seeria eelmist postitust “Kaane eemaldamine”

Asume asja juurde. Selleks, et sülearvuti tolmust puhastus oleks efektiivne ning oleks võimalik sooritada termopasta vahetus, tuleb esmalt eemaldada jahutusüsteem. Sülearvuti jahutus koosneb jahutusradiaatorist ja ventilaatorist. Ventilaator suunab sülearvutist väljas oleva õhu jahutusradiaatorisse, mis omakorda suunab selle jahedama õhu kiipidele.

Esimesena tuleb eemaldada kruvid radiaatorilt. Selleks, et sülearvuti hooldus kulgeks muretult, tuleb kruvid radiaatorilt eemaldada õiges järjekorras.  Tavaliselt on jahutusradiaatori kruvide kõrval numbrid. Need on lahti kruvimise järjekorra numbrid.  Alustada tuleb kruvist number üks ja nõnda edasi. Allolevast videost näed kuidas numbrid radiaatoril asetsevad ning mis järjekorras tuleb nad lahti kruvida:

Mida vähem hiljem nuputada kus mingi kruvi käis, seda vähem võtab süleaarvuti hooldus aega. Radiaatori lahti kruvimisel toimi samamoodi nagu kaane eemaldamisel: võta tükk paberit ning aseta iga lahti kruvitud kruvi paberile samas mustris nagu nad asetsevad radiaatoril. Hiljem, kui arvuti puhastus ja termopasta vahetus, on sooritatud, tead kuhu auku mis kruvi kuulub.

Täpselt samamoodi tuleb kruvid eemaldada sülearvuti ventilaatorilt. Kruvides tasub olla ettevaatlik. Kiirustades võib kruvikeeraja kogemata libastuda ning tänu sellele võib ventilaatorile tekkida mõlk, või veel hullem – kruvikeeraja võib libastudes vigastada ventilaatori labasid. Kruvikeerajaga emaplaadi vigastamisest ärme parem räägi 🙂

Kui kõik kruvid on lahti kruvitud, saab detailid arvutist eemaldada. Esimesena eemalda ventilaatori toitekaabel emaplaadilt. Ole ettevaatlik ja ära kasuta üleliigset jõudu. Muidu võib sülearvarvuti hooldus kalliks maksma minna. Videos oleval sülearvutil piisab kaabli eemaldamiseks väikesest sikutusest. Osadel mudelitel võib kaabel  klambritega kinnitatud. Sellisel juhul tuleb klambrid avada ja alles siis kaabel pesast eemaldada. Klambreid eelmalda õrnalt plastmassist kaabitsaga.  Kui kaabel on lahti, eemalda ettevaatlikult ventilaator ja aseta kõrvale.

Viimaks saab eemaldada jahutusradiaatori. Tõsta radiaatori lahtist otsa veidi üles ning tõmba radiaatori ribid sülearvuti korpuse pesast välja. Jõudu rakendada ei ole tarvis. Vahel võib termopasta olla kiipide ja radiaatori vahel nii kivistunud, et radiaatori kättesaamisega võib esineda raskusi. Sellisel juhul on kõige ohutum külastada sülearvuti hooldus töökoda.

Sülearvuti hooldus jätkub detailide tolmust puhastamisega. Alustame ventilaatori tolmust puhastamisest. Tolmust puhas ventilaator suudab töötada maksimaalse võimsusega tänu sellele saab arvuti kiibistik korralikult jahutatud.

Vaata selle blogi järgmist postitust “Ventilaatori tolmust puhastamine” →

Kas postitus meeldis? Kui jah, siis palun anna mulle Facebooki “like” või Google “+1”. Aitäh!