Arvutihooldus (8) – kiipide puhastamine

Postitatud kategooriasse Arvuti hooldus

← Vaata selle blogi eelmist postitust “Radiaatori tolmust puhastus”

Kõva või lausa kivistud termopasta eemaldus kiipidelt on vastutusrikas arvutihooldus tegevus. Kiipe, mida katab jahutusradiaator, on erinevatel sülearvutitel erinev hulk. Vähevõimekatel sülearvutitel on termopasta ja jahutusradiaatoriga kaetud vaid protsessor (CPU), natuke võimsamatel on lisaks protsessorile kaetud ka lõunasild (ICH). Võimsatel sülearvutitel on kaetud CPU ja video protsessor (GPU) ning osadel ka kõik kolm: CPU, ICH ja GPU. Allpool olevas videos ongi kaetud kõik kolm kiipi. Videos olev sülearvuti on võimas ning nendel sülearvutitel esineb kõige sagedamini üle kuumenemise probleeme. Just regulaarne arvutihooldus tagab võimsatel sülearvutitele pika eluea.

Et see arvutihooldus tegevus läbi viia, vajad majapidamispaberit või väikest kaltsu.  Kui pasta on kõva, siis on vaja ka plastmassist kaabitsat. NB! Metallist esemetega ära kiipe kraabi. Kui termopasta on täiesti ära kivistunud ning ei tule plastmassist kaabitsaga lahti, siis vii kindlasti arvuti töökotta, et arvutihooldus ei tooks kaasa kubri tagajärgi.

Lapi paber või kalts mugavalt kokku, et tekiks tugev ja stabiilne tööriist. Eemalda pasta tasapisi lapi puhaste külgedega.  Kui kõik küljed on termopastat täis, võta uus lapp.  Kõvemad kohad eemalda õrnalt küüne või plastmassist kaabitsaga. Väldi liigset jõudu. Kui kiibil on termopadi, siis katsu kas see on pehme. Kui termopadi on pehme, siis jäta ta pigem kiibile.

Termopasta on küll parem kui termopadi, kuid termopadi on kõrgem. Sellepärast kasutatakse osadel kiipidel termopatja. Osadel juhtudel on vahe väike ning termopadja saab asendada näiteks piisava hulga keraamik termopastaga. Teistel juhtudel saab termopadja asendada näiteks termopastaga kaetud vaskplaadiga, mis tagab äärmiselt hea jahutuse. Kuid see on juba arvutihooldus edasijõudnutele ning neid tasub rakendada vaid tõsiste ülekuumemisprobleemidega mudelitel. Kui probleeme ei ole, siis jäta kõik nii nagu tehas on teinud. Vale arvutihooldus võib sinu arvutile teha palju halba. Kui termopadi on kõva, siis küsi termopatja arvuti töökodadest või osta näiteks ebayst.

Kui kiibid on kenasti puhtad, siis jätkub arvutihooldus uue termopasta paigaldamisega kiipidele.

Vaata selle blogi järgmist postitust “Termopasta uuendamine” →

Kas postitus meeldis? Kui jah, siis palun anna mulle Facebooki “like” või Google “+1”. Aitäh!