Arvutite hooldus (9) – termopasta uuendamine.

Postitatud kategooriasse Arvuti hooldus

← Vaata selle blogi eelmist postitust “Kiipide puhastamine”

Kui kiibid on puhastatud, saab paigaldada kiipidele termopasta. Seda saab hankida kõikidest hästi varustatud arvutikauplustest. Allpool olevas videos kasutatakse keraamik tüüpi termopastat. Termopastasid on nelja tüüpi. Eristatakse keraamik-, süsinik-, vedelmetall- ja metall baasil koostatud termopastat.  Populaarsemad on metall- ja keraamik baasil tehtud termopastad. Mõlemad on sobilikud. Erinevaid kaubamärke ja nende tooteid on sadu. Kui soovid termopasta temaatikaga tutvuda sügavuti, siis loe seda blogi ” 80-way Thermal Interface Material Performance Test”.

Videos kasutatakse suurt termopasta tuubi. Sellist kogust on vaid arvutite hooldus töökodades tarvis. Kui puudub plaan hakata arvutite hooldus teenust pakkuma professionaalsel tasemel, siis piisab tillukesest tuubikesest.

Termopasta on jahe pasta, mis ühendab jahutusradiaatori ja kiibi pea. Termopasta suunab jaheda õhu täpselt sinna kuhu tarvis. Kui termopasta on olnud töös aasta või paar, hakkab pasta muutuma kõvemaks ning tema jahedust suunav toime nõrgeneb. Just seetõttu tuleb arvutite hooldus toimingu ajal kord aastas uuendada ka termopasta. Sageli arvatakse, et arvutite hooldus kujutab endast vaid tolmu eemaldamist. See ei ole tõsi.

Uus termopasta paigalda kiibi või kiipide keskel asuva  läikiva nelinurga keskele. Miks keskele?  Hiljem kui asetad tagasi jahutusradiaatori, surub jahutusradiaator pasta ühtlaselt mööda kiibi pead laiali.  On oluline, et kogus oleks küllaldane katmaks tervet nelinurka. Samas väldi termopastaga liialdamist. Ei ole küll kirjutatud reeglit kui palju tuleb koguseliselt termopastat paigaldada, kuid lihtne kirjutamata reegel on järgmine: termopasta peab katma kiibi pea täies ulatuses, kuid mitte kiibi alumist, rohelist osa.  Sageli pingutatakse esmakordsel arvutite hooldus protseduuril termopastaga üle. Kui termopastat rohkem panna, siis ega see asja paremaks ei tee, küll on aga termopastaga pläkerdatud sülearvuti emaplaat ja korpus hiljem kole vaadata.

Paigalda termopasta kõikidele jahutusradiaatori all olevatele kiipidele, välja arvatud sinna kuhu oled jätnud termopadja. Enne pasta paigaldamist proovi pasta paigaldamist näiteks kaltsu peal. Nii saad tunde kätte, kui palju pastat teatud surve peale tuubist välja tuleb.

Ära muretse esialgu selle pärast kas pastat sai liiga palju või vähe. Hiljem saad seda kontrollida ning vajadusel lisada või eemaldada.  Et õigest kogusest ülevaadet saada, vaata allolevaid videosid kus on näidatud lähivõttes termopasta paigaldamist CPU-le, ICH-le ja GPU-le arvutite hooldus spetsialisti poolt.


Vaata selle blogi järgmist postitust “Radiaatori paigaldamine” →

Kas postitus meeldis? Kui jah, siis palun anna mulle Facebooki “like” või Google “+1”. Aitäh!