Sülearvuti hooldus (7) – radiaatori tolmust ja pastast puhastus

Postitatud kategooriasse Arvuti hooldus

← Vaata selle blogi eelmist postitust “Ventilaatori tolmust puhastamine”

Järgmine sülearvuti hooldus samm on jahutusradiaatori puhastamine tolmust ja termopastast. Esmalt  eemaldada jahutusradiaatorilt termopasta. Selleks sobib hästi  plastmassist kaabits. Näiteks vana kliendikaart. Pehme ja keskmise kõvadusega termopasta eemaldub hõlpsasti. Vahel võib termopasta olla täielikult kivistunud. Sellisel juhul usaldada sülearvuti hooldus  professionaalidele. Tõenäoliselt on pasta kivistunud ka kiipidel. Sellise pasta eemaldamine kiipidelt vajab kogenud ja teadlikku kätt. Vastasel juhul võib sülearvuti hooldus tuua kaasa kulukaid tagajärgi. Kui termopasta on kaabitsaga lahti lükatud, saab viimistluse teha majapidamispaberi või lapiga.
http://www.youtube.com/watch?v=-WvqhOCWYzE&feature=related

Järgmisena puhasta jahutusradiaatori ribid. Just sealt pääseb jahe õhk sülearvutist välja. Üks levinumaid põhjusi miks sülearvutitel videokiip või muu detail üle kuumeneb on just tolmuga ummistunud jahutusribid. Osadel juhtudel on ribide ette moodustunud paks vildi taoline riba. Kui jahe õhk ei pääse ribidest läbi, siis keerutab sülearvuti ventilaator mööda radiaatorit ringi kuuma õhku ning korralikku jahutust arvuti ei saal. Korralik ribide puhastamine on oluline sülearvuti hooldus tegevus. Pintsli harjastega pääseb kenasti ribide vahele ning kogu suurema tolmu saab nendega eemaldada.

Väikseid kübemeid on pintsliga eemaldada keeruline. Seetõttu tee lõppviimistlus suruõhuga. Lase paar surakat ribide vahele ning ribid saavad ideaalselt puhtaks.

Nüüd kui sülearvuti radiaatori ja ventilaator on puhastatud, tuleb vanast termopastast puhastada ka need mida jahutatakse: kiibid. Sülearvuti hooldus läheb aina vastutusrikkamaks.

Vaata selle blogi järgmist postitust “Kiipide puhastamine”→

Kas postitus meeldis? Kui jah, siis palun anna mulle Facebooki “like” või Google “+1”. Aitäh!