Arvuti parandus – videokaart

Postitatud kategooriasse Uncategorized

Videokaart vastutab pildi eest, mida monitorist näed.  Tüüpilised nähud, mille otseseks või kaudseks põhjuseks võib olla videokaart on järgmised:

  1. Monitoril veateade “out of range”.
  2. Monitorile ei tule pilti ette.
  3. Monitoril imelikud värvid, jooned, ruudud jm.
  4. Igasugused arvuti hangumised, restardid jms.


Vaatame kõiki tunnuseid ühekaupa.

1. Videokaart ja “out of range”

Esimene asi mida sellise veateate puhul teha on kontrollida, kas monitori juhe on arvutiga korralikult ühendatud. Uuemad monitorid võivad olla pepsid ka väiksemagi nihke korral. Kui see arvuti parandus ei too tulemust, tee restart, hoia alla klahvi F8 ning vali Safe Mode.  Kui pilt tuleb monitorile, siis on tõenäoliselt viga selles, et  videokaart suudab toota resolutsiooni 1600×1200, ent monitor saab kuvada vaid 1024×768. Arvuti parandus: proovi erinevaid resolutsioone ning tuvasta resolutsioon üle mille monitor ei suuda enam pilti toota. Edaspidi kasuta sellest resolutsioonist allapoole jäävaid seadistusi.

2. Videokaart ja tume ekraan

Esmalt vaata kas monitoril põleb mõni tuluke. Kui mitte, siis kontrolli kas monitori toitejuhe on korralikult ühendatud. Kui see arvuti parandus tulemusi ei too, siis ühenda oma arvutile mõni teine monitor või ühenda monitorile mõni teine arvuti. Kui pilti endiselt ette ei tule, siis tuleb viia monitor parandusse või osta uus ja arvuti parandus ongi tehtud. NB! mitte mingil juhul ära proovi avada iseseisvalt monitori!

Kui ülalnimetatud viis ei toimi, siis eemalda arvutilt korpus ja kontrolli kas videokaart istub korralikult pesas. Kui mitte, siis lükka videokaart korralikult pesasse ja arvuti parandus ongi tehtud.

Kui aga viga nõnda eemaldatud ei saa, siis tuleb arvatavasti osta uus videokaart. NB! Probleem võib olla ka emaplaadis. Juhul kui Sul on integreeritud videokaardiga emaplaat, siis eemalda eraldiseisev videokaart pesast ja ühenda monitor emaplaadi videokaardi pesasse. Kui pilti ikka ette ei tule, siis on tõenäoliselt probleem emaplaadis.

3. Monitoril imelikud värvid, jooned, ruudud vm.

a) Kui monitoril on kahtlased jooned, triibud või ruudud, (näiteks nagu alloleval pildil), siis on videokaart saanud RAM kahjustuse.

arvuti remont

Arvuti parandus: vahetada välja videokaart. Võib proovida kas videokaart töötab tõrgeteta kui lisada lisajahutust või sooritada alaklokk. Enamasti selline arvuti parandus korralike tulemusi ei too.

b) Kui pilt arvuti monitoril on pea tuvastamatu ja säbruline, siis on probleemseks kohaks GPU, mis vastutab otseselt piltide tekitamise eest kuvarile. Sageli ei saa videokaart sellise vea puhul piisavat jahutust.

arvuti remont

Arvuti parandus: kui videokaart on varustatud ventilaatoriga, kontrolli kas see keerleb ning ei tee kummalisi hääli. Passiivjahutuse korral suuna videokaardile tavaline lauaventilaator. Juhul kui viga enam ei kordu, on tegemist alajahutusega. Mine poodi ja uuri lisajahutusvõimalusi. Paigalda lisajahutus ja arvuti parandus on sooritatud. Kui probleem ei ole lisajahutuses tuleb vahetada välja videokaart.

Ülalkirjeldatud on kõige tüüpilisemad kummalisi värve, triipe ja muud sellist monitorile tootvad probleemid. Spetsiifilisi probleeme on veel, ent neid ei jõua antud postituses käsitleda.

4. Kõiksugu arvuti hangumised, restardid ja muu selline

Selliste veailmingute puhul võib põhjuseks olla nii videokaart kui ka kümneid muid põhjuseid. Võib proovida sooritada ülalkirjeldatud meetodeid, kuid targem on viia arvuti töökotta diagnostikasse.

NB! Arvuti parandus tuleb läbi viia laud- või plastmass tasapinnal (mitte näiteks vaibal vm). Väldi kandmast villaseid riideid või muid esemeid, mid tekitavad staatilist elektrit. On parem kui arvuti korpust ja arvuti komponente koos ei puudutata. Staatiline elekter võib visata arvutisse salakavalaid vimpkasid.

Kui kirjeldatud tegevus ei tundu mokkamööda või ei saa lihtsalt omal jõul abi, siis too pigem oma arvuti Raalimeistrid.ee töökotta aadressil Kunderi 38.