Sülearvuti hooldus – jahutusüsteemi avamine

Postitatud kategooriasse Arvuti hooldus

Arvuti hooldus ei pea tingimata keeruline olema. Lihtsamate toimingute tegemiseks on tarvis pealehakkamist ja sobivaid tööriistu. Arvuti hooldus ei eelda sahtlitäit abivahendeid. Tihtipeale piisab paarist heast kruvikeerajast. Selleks, et arvuti hooldus läbi viia, pead ligi pääsema jahutusüsteemile. Osadel sülearvutitel on see lihtne, mõnel aga keeruline.

Vaata sülearvuti põhja alla. Kui jahutusüsteem ei ole klapiga avatav (näiteks paljud HP, IBM sülearvutid), siis tasub arvuti hooldus pigem professionaalide hooleks jätta.

Kui jahutusüsteem on aga hõlpsasti avatav klapiga (paljud Ordi, ML ja Desknote mudelid), siis on lihtne arvuti hooldus viia läbi iseseisvalt.

Arvuti avamise puhul on kohe esimene oht varitsemas. Nimelt on paljud kruvid, mis sülearvutit koos hoiavad, pehmest sulamist valmistatud. Vale suurusega kruvikeeraja või liigne jõud võib kruvid ära rikkuda ning hiljem saab viga parandada vaid kruvi läbipuurimise teel. Soovitan osta kruvikeeraja, mille pea pöörleb, et ühe käega saaksid keerata kruvi ja teise käega avaldada survet. Sülearvuti kruvid on üsna väikesed ja nende lahti- ja kinnikruvimine eeldab täpsust. Õige töövahend ning rahulik ja täpne tegutsemine on eelduseks, et arvuti hooldus on ka tulevikus võimalik lihtsalt ja muretult. Kõige soodsam on küsida õiget kruvikeerajat mõnest ehituspoest.

Alloleval fotol on näiteks toodud sülearvuti Asus S96S (tuntud ka kui ML N770, Ordi Enduro 5598) lahti kruvimine. Nagu näha hoiab selle sülearvuti jahutusüsteemi kinni kolm kruvi.

Sülearvuti kruvid on erinevate pikkuse ja ümbermõõduga. Selleks, et arvutit kokku kruvides sobiva suurusega kruvid õigesse auku lähevad, aseta erineva suurusega kruvid eraldi hunnikusse. Kindluse mõttes võid joonistada A4 paberile jahutusklapi kuju ning asetada kruvid vastavatesse asukohtadesse. Pikema kruvi lühema auku kruvimisel võivad olla tõsised tagajärjed.

Kui kruvid eemaldatud, siis suru sõrmedega õrnalt klapile ning tõmba seda enda poole. Kinnitused eemalduvad hoidikutest ning klapi saab ära tõsta.

Klapid tulevad sülearvutitel ära erinevalt. Mõnel piisab lihtsalt kruvide eemaldamisest, teistel tuleb analoogselt näitega klappi kuhugi poole lükata või koguni väikese jõuga klapp klambritest välja kiskuda. Viimasel juhul tasub olla kindlasti ettevaatlik. Klambrid võivad murduda.

Loe edasi: Sülearvuti hooldus – arvuti puhastamine tolmust

 Ja kui arvuti hooldus naeru suule ei too, siis teeb seda Raalimeistrid.ee