Sülearvuti hooldus – arvuti puhastamine tolmust

Postitatud kategooriasse Arvuti hooldus

Sülearvuti hooldus ei pea tingimata keeruline olema. Eelmisel korral avasime edukalt sülearvuti jahutusüsteemi. Nüüd on teemaks arvuti puhastamine tolmust. Vajad sobiva suurusega kruvikeerajat, pintslit, pisut aega ja pealehakkamist. Soovitame võtta arvuti puhastamine ette arvutitega, mille avamine on lihtne. Selles blogis teostatakse näitlik sülearvuti hooldus mudelil S96S, mida rohkem tuntakse nimede all kas ML N770 või Ordi Enduro 5598.

Sageli soovitatakse arvuti puhastamine tolmust sooritada suruõhuga, suunates selle joa jahutusüsteemi õhu väljapaiske avavusse. Kui arvuti on uus või on sellele teostatud hiljuti sülearvuti hooldus, siis on tegevus hea. Kui sülearvuti hooldus on teostamata juba vähemalt aasta, siis võib suruõhuga puhastamine ummistada jahutusüsteemi veelgi või sootuks rikkuda ventilaatori. NB! Kui su arvuti ventilaator kõriseb/pläriseb, siis on kõigi eelduste kohaselt ventilaator defekne ning see tuleb välja vahetada. Enamasti arvuti puhastamine tolmust siis abiks ei ole.

NB! Sülearvuti hooldus vajab keskendumist ja rahulikku toimimist. Pea meeles, et toimid omal vastutusel ning seetõttu ole ettevaatlik. Väldi kandmast villaseid riided ning seismist karvasel vaibal. Muidu suurendad tõenäosust, et annad oma raalile kogemata staatilist elektrit.  Risk väike, kuid tulemused kallid.

Peale jahutusüsteemi kaane avamist peaksid nägema allolevat pilti. Kui näed midagi muud, on tegemist vale klapiga. Proovi avada mõni teine klapp 🙂 Esmalt eemalda ettevaatlikult sülearvuti ventilaatori toitepistik (märgistatud punase sõõriga).

Arvuti puhastamine tolmust eeldab ventilaatori ning jahutusüsteemi arvutist välja võtmist.  Selleks tuleb eemaldada neid kinni hoidvad kruvid. Asus S96S (ML N770. Ordi Enduro 5598) jahutusüsteem on kinni seitsme kruviga.

Pane tähele! Enamik sülearvuti jahutusüsteemidele on kirjutatud kruvide lahti keeramise järjekord. Et arvuti puhastamine ei tooks kaasa ebameeldivaid paranduskulusid, soovitan kruvimise järjekorrast kinni pidada. Kruvi jahutusüsteem lahti alustades viimasest numbrist, kokku kruvides alusta aga esimesest.

Asus S96S (ML N770, Ordi Enduro 5598) sülearvuti jahutusradiaator tuleb välja koos ventilaatoriga. Mõnel mudelil tuleb esmalt eemaldada ventilaator ja siis jahutusradiaator või vastupidi. Kui näidiseks oleva mudeli jahutusradiaator välja võtta ning teist pidi keerata on võimalik mugavalt eemaldada ventilaatorit kinni hoidvad kolm kruvi.

Kui ventilaator väljas, saab leida aset arvuti puhastamine tolmust. Kõige parem on jahutusradiaatori ribisid ja ventilaatori labasid puhastada pintsliga. Pikalt hooldamata sülearvuti jahutusradiaatori ribide vahele koguneb sageli vildi sarnane tolmurulliriba. Seda on mugavaim eemaldada näppudega. Vaata ega jahutuse vahel juuksekarvu pole. Need peab kindlasti eemaldama. Kui suur mustus eemaldatud võib anda viimase lihvi suruõhu pihustamisega.

Kui arvuti on tolmust puhas, soovitame välja vahetada ka termopadjad. Kui soovisid vaid tolmu eemaldada, siis kruvi ventilaator ning jahutusradiaator taas emaplaadi külge, ühenda ventilaatori (ära seda unusta!) ja kruvi kaas põhja külge tagasi. Seejärel lülita sisse oma värskelt hooldatud arvuti ja naudi vaikset rüperaali.

Järgmisel korral: Sülearvuti hooldus – termopasta vahetus.

Ja kui arvuti puhastamine naeru suule ei too, siis teeb seda Raalimeistrid.ee