Arvutihooldus (14) – koormustest

Postitatud kategooriasse Arvuti hooldus

← Vaata selle blogi eelmist postitust “Kaane paigaldamine”

Kui arvutihooldus tehtud, saab vaadata, kas tegevusest ka kasu oli.  Selleks tuleb sooritada arvutihooldus järgne koormustest. Enamasti keskenduvad koormustestid kas CPU või GPU koormamisele. Peale arvutihooldus tegevusi ei ole otseselt tarvis nii CPU kui ka GPU testi korraga teha. Piisab ühest. Eesmärk on, et arvuti käivitaks ventilaatori maksimaalsetel pööretel. Siis selgub kas ventilaator on korras. Ventilaatoritel on mitu võimsusastet, mida emaplaat vastavalt vajadusele sisse lülitab. Väiksemal koormusel pöörleb ventilaator aeglasemalt, suurel koormusel kiiremini. Sageli võivad ventilaatori vead tulla välja alles kiiretel pööretel. Näiteks hakkab ventilaator kiiretel pööretel tegema koledat häält. Või ei lülitugi ventilaatori võimsam aste sisse. Mõlemal juhul lähevad arvuti temperatuurid liiga üles.

Populaarseim CPU koormustest on Heavyload ning GPU test 3D Mark. Mõlemad leiab hõlpsasti üles Google otsingumootori abil. Heavyload on vabavaraline, kuid 3D Mark tasuline. Siiski on 3D Mark-il olemas demo versioon, millest arvutihooldus järgseks testiks täiesti piisab. Arvuti detailide temperatuure aitab mõõta programm HW Monitor.

Lae soovitud programmid alla. Käivita esmalt HW monitor ning siis Heavyload või 3D Mark. Käivita koormustest ning kliki seejärel HV monitori programmile. Nõnda saad koormustesti ajal jälgida temperatuure.

Ülalolevas videos sooritati CPU koormustest lauaarvutile, tänu sellele on temperatuurid päris madalad. Sülearvutitel on temperatuurid reeglina kõrgemad. Rusikareegel mida jälgida on see, et temperatuurid ei tohi tõusta üle 80 kraadi. Võimsamatel sülearvutitel võib ka kuni 90 kraadi GPU-l okei olla, ent kui sülearvuti on ideaalses korras, siis 90-ni küündivad temperatuurid harva. Kui temperatuurid on liiga kõrged, siis võib olla sooritatud arvutihooldus käigus viga või on arvutil sügavamad probleemid. Sel juhul on mõistlik pöörduda arvutiparandus töökotta abi saamiseks.

Kui aga temperatuurid on korras, siis võib võtta ette arvutihooldus lõpp viimistluse. Ehk siis puhastada ekraan, korpus ja klaviatuur.

Vaata selle blogi järgmist postitust “LCD ekraani puhastamine” →

Kas postitus meeldis? Kui jah, siis palun anna mulle Facebooki “like” või Google “+1″. Aitäh!