Arvutihooldus (11) – Ventilaatori paigaldamine

Postitatud kategooriasse Arvuti hooldus

← Vaata selle blogi eelmist postitust “Radiaatori paigaldamine”
Arvutihooldus jätkub jahutusventilaatori tagasi paigaldamisega. Selle tegevuse juures on kõige tähtsam jälgida, et ventilaatori kaabel oleks kinnitatud emaplaadil olevasse toitepessa ja et kaabel liiguks selle pesani sama rada mööda nagu varem. Enamasti tuleb ventilaatori kaabel pistikusse ühendamiseks viia radiaatori alt läbi nagu allpool olevas videoski. Olemas on ka teistsuguseid jahutusüsteeme. Jälgi, et kaabel jõuaks pistikuni täpselt sama teed nagu varem. Kui kaabel jooksis varem radiaatori alt läbi, siis ei tohi seda paigaldada üle radiaatori isegi siis kui kaabli pikkus seda võimaldaks. Arvuti tuleb arvutihooldus tegevuste järel monteerida kokku täpselt selliselt nagu ta oli varem. Alternatiivide proovimine võib osutuda kulukaks. Kui ventilaator on õiges kohas ja kaabel paigas, siis kinnita kruvid. Paigalda kruvid täpselt samadesse aukudesse kus nad olid varem. Valgele paberile paigaldatud kruvidemuster teeb selle tegevuse lihtsaks.

Ventilaatori tagasi paigaldamise juures on oluliseks tegevuseks kaabli kinnitamine pistikupessa. Ventilaatori toitekaablit on unustanud emaplaadile kinnitada ka need arvutihooldus spetsialistid, kes tegelevad selliste toimingutega igapäevaselt. See viga on arvutihooldus professionaalile lubamatu. Kui kaabel ei ole emaplaadile kinnitatud, siis ei saa ventilaator voolu ning ei käivitu. Kui ventilaator ei käivitu, siis ei saa sülearvuti jahutust. Kui see tegevus jääb tegemata, siis pole teistest arvutihooldus tegevustest tolku. Suure tõenäosusega saab liigse kuumuse tõttu kahjustada mõni kiip ning selle parandus on kallis. NB! Kui oled lasknud arvutit puhastada mõnes arvutihooldus töökojas, siis alati kontrolli kas peale hooldust ventilaator käivitub. Kui kuuled jahutusavast mühinat ja kerget tuult, siis ventilaator töötab. Kui on aga täielik vaikus, siis lülita koheselt sülearvuti välja ning pöördu töökotta tagasi.

Ole ventilaatori toitekaabli emaplaadile ühendamisega ettevaatlik. Raalimeistrite töökojas on olnud juhuseid, kus klient on soovinud ise paigaldada jahutusventilaatorit ning kogemata rikkunud tegevusega ventilaatori toitepesa. Vahel on selline viga parandatav, ent kulu on märkimisväärne. Kui toimida teadlikult ja rahulikult, siis midagi viltu minna ei saa. Aseta kaabli otsik pistikusse ning suru see õrnalt pessa. Vajadusel aita pisut kas küüne või plastmassist kaabitsaga. Jõudu rakendada ei ole tarvis.

Kui ventilaator on kenasti kinni kruvitud ja ventilaatori toitekaabel kinnitatud emaplaadile, saab hakata kinni kruvima sülearvuti jahutusradiaatorit.

Vaata selle blogi järgmist postitust ” Radiaatori kruvimine”→

Kas postitus meeldis? Kui jah, siis palun anna mulle Facebooki “like” või Google “+1″. Aitäh!